Priatelia kohézie podporujú návrh rozpočtu z dielne Európskej komisie

05.10.2012 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Všetci zúčastnení dnešného stretnutia zoskupenia Priatelia kohézie podpísali spoločnú deklaráciu týkajúcu sa eurorozpočtu na roky 2014 a 2020. Jednoznačne podporujú návrh Európskej komisie (EK) predstavený minulý rok. Z celkového objemu viac ako 1 bilión eur sa na politiku súdržnosti vyčleňuje 339 miliárd eur. To predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu ich zníženie o 4,5 % alebo 15,8 miliardy eur.

Podľa premiéra Roberta Fica si všetci uvedomujú nevyhnutnosť mobilizovať prostriedky na stabilizáciu európskeho hospodárstva a verejných financií členských krajín. "Je to práve kohézna politika, ktorá je kľúčovým nástrojom v boji proti kríze a zabezpečuje ekonomický rast," zdôraznil. Bez týchto peňazí mnohé z týchto krajín nemôžu dosiahnuť ciele v oblasti znižovania deficitov.

Účastníci dnešného zasadnutia sa zhodujú, že neexistuje priestor na redukciu a škrty v predloženom návrhu EK. Fico označil schôdzku za veľmi úspešnú. Za výnimočne efektívne stretnutie, ktoré môže byť rozhodujúce v aktuálnej fáze príprav eurorozpočtu, ho považuje aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Zdôraznil, že nový rozpočet musí byť spravodlivou a pragmatickou dohodou medzi čistými prispievateľmi a poberateľmi. "V posledných rokoch sme videli, že veľké a silnejšie štáty EÚ mali snahu vnucovať svoju vôľu ostatným namiesto toho, aby hľadali spoločný kompromis. Nový rozpočet musí byť férovou dohodou. Potrebujeme pragmatický prístup, nie ideologický," podčiarkol Schulz.

V tejto súvislosti je postoj Priateľov kohézie podľa neho v súlade s líniou EP. Návrh rozpočtu z dielne komisie je totiž pre parlament minimum, a preto nepodporí takú dohodu európskych lídrov, ktorá by zachádzala výrazne pod tieto úrovne. "Európski poslanci sú pripravení šetriť, ak nám niektoré členské štáty povedia, že sa znižujú konkrétne projekty. Nie sme pripravení redukovať peniaze na kohézne fondy," avizoval šéf EP.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič pripomenul, že nasledujúce rokovania o európskom rozpočte budú ťažké, preto je dobré, že Priatelia kohézie vyslali spoločný signál o dôležitosti rešpektovania predloženého návrhu komisie. "Fakt, že sa vystupuje jednotne, že EP a EK majú na túto otázku rovnaký názor ako 15 členských krajín, tak verím, že to vylepší rokovaciu pozíciu a že ten výsledok bude oveľa lepší, ako keby medzi sebou nekomunikovali a nechávali rokovaniu voľný priebeh," konštatoval.
 

Vyberte región